Skip to content

PENGLIBATAN PENGAMAL PERUBATAN SWASTA DALAM PROGRAM IMUNISASI COVID-19 KEBANGSAAN

ProtectHealth Corporation Sdn Bhd (ProtectHealth) ingin memberi maklumbalas berhubung kegusaran Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) di beberapa media berkaitan proses pemberian lampu hijau kepada Pengamal Perubatan Swasta sebelum dibenarkan terlibat dalam Program lmunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

Pada 8 Mac 2021 menerusi sesi sidang media Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV), YB Dato’ Sri Dr Adham Baba dan YB Khairy Jamaluddin telah mengumumkan penglibatan Pengamal Perubatan Am Swasta (GP) bagi memaksimumkan akses pengagihan vaksin dengan lebih meluas kepada rakyat. Bagi tujuan ini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah melantik ProtectHealth sebagai pelaksana penglibatan Pengamal Perubatan Swasta dalam PICK.

Berhubung dakwaan tiada sesi libat urus bersama MMA, ingin dimaklumkan bahawa pada 2 April 2021, ProtectHealth telah mengadakan sesi taklimat PICK dengan kerjasama MMA dan dihadiri kira-kira 200 ahli persatuan. Selain itu, ProtectHealth sendiri telah mengadakan lebih 15 sesi taklimat dan latihan kepada semua Pengamal Perubatan Swasta yang berdaftar juga diadakan secara berterusan bermula 29 Mac 2021 melibatkan lebih 6,000 pengamal perubatan swasta.

Untuk rekod, sehingga kini lebih 2,600 Pengamal Perubatan Swasta telah berdaftar dengan ProtectHealth bermula 8 Mac 2021 dan daripada jumlah ini hampir 800 telah menyatakan kesediaan untuk menjalankan vaksinasi. Sebagai memastikan pengendalian vaksinasi adalah mengikut standard dan piawaian Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), kesemua Jabatan Kesihatan Negeri sedang bertungkus-lumus memudah cara dalam memaksimumkan penglibatan Pengamal Perubatan Swasta ini.

Dijangkakan proses memberi lampu hijau bagi penglibatan 800 Pengamal Perubatan Swasta yang telah menyatakan kesediaan ini akan diselesaikan secepat mungkin dan vaksinasi dapat dijalankan segera. Sehingga kini, lebih 200 Pengamal Perubatan Swasta telahpun menjadi Pusat Pemberian Vaksin (PPV) dan menjalankan vaksinasi di bawah PICK.

ProtectHealth amat menghargai kesediaan Pengamal Perubatan Swasta dalam membantu mempercepatkan usaha ke arah pembentukan imuniti kelompok, dan dalam masa yang sama ingin menegaskan bahawa terdapat pelbagai perkara yang perlu dititikberatkan serta pelbagai pemegang taruh perlu dilibatkan kerana ia melibatkan kesihatan awam. ProtectHealth ingin mengambil peluang menjemput semua 9,200 fasiliti kesihatan swasta yang berdaftar dengan KKM untuk bersama-sama terlibat dalam PICK dan meningkatkan kapasiti dos sehari bagi mencapai imuniti kelompok dengan kadar segera.

PROTECTHEALTH CORPORATION SDN BHD
1 JUN 2021