Skip to content

PENGLIBATAN PROTECTHEALTH DALAM PROGRAM IMUNISASI COVID-19 KEBANGSAAN BAGI SEKTOR EKONOMI KRITIKAL

Susulan kenyataan yang dikeluarkan Persatuan Pengurusan Kompleks Malaysia (PPK) dan dipetik oleh beberapa akhbar bahawa ProtectHealth Corporation Sdn Bhd (ProtectHealth) menetapkan bayaran RM50 bagi vaksinasi, ProtectHealth ingin menafikan perkara ini.

Bagi memberi penerangan tuntas, ulasan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) dalam sidang media pada 9 Jun dan 14 2021 baru-baru ini perlu dirujuk. Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) akan melibatkan sektor ekonomi kritikal di dalam Fasa 4 (Fasa Kawalan Wabak). Fasa ini bergerak seiring dengan Fasa 2 dan Fasa 3 mengikut keperluan. Sektor ekonomi kritikal ini adalah terutamanya bagi sektor yang perlu terus beroperasi sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) melibatkan sektor yang menjadi tulang belakang kepada ekonomi negara dalam tempoh pandemik ini.

Para pekerja yang terlibat dalam pelaksanaan vaksinasi ini akan menerima vaksin yang telah dibeli oleh Kerajaan. Walau bagaimanapun, pihak majikan perlu mendapat kelulusan Kementerian yang terlibat bersama kelulusan Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) dan menampung kos penyediaan Pusat Pemberian Vaksin (PPV) mengikut spesifikasi teknikal dan prosedur yang ditentukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Kos pengoperasian PPV industri dan bayaran kepada pengamal perubatan swasta yang terlibat dalam program pemberian vaksin di bawah ProtectHealth hendaklah ditanggung sepenuhnya oleh pihak majikan. Semua Kementerian yang terlibat akan bertanggungjawab memastikan caj yang dikenakan adalah pada kadar minima dan bukan bermaksud mengaut keuntungan dan tidak membebankan pihak industri yang terlibat dalam program ini.

Pihak majikan tidak dibenarkan mengenakan sebarang caj kepada pekerja mereka. Pihak majikan juga bertanggungjawab penuh kepada pelaksanaan PPV yang baik. Selepas kelulusan CITF, ProtectHealth akan menguruskan pengendalian dan suntikan vaksin dengan kos RM15 bagi setiap suntikan dos menerusi penglibatan pengamal perubatan swasta.

Sehubungan itu, kos tambahan pengoperasian PPV yang dinyatakan Persatuan Pengurusan Kompleks Malaysia (PPK) sebagai nominal fee adalah penetapan PPK sendiri, tidak ditentukan ProtectHealth, dan bukan juga dibayar kepada ProtectHealth.

Penyertaan sektor atau syarikat juga adalah bersifat pilihan dan bukan mandatori. Majikan serta pekerja yang tidak menyertai pemberian vaksinasi kepada sektor ekonomi kritikal ini masih akan menerima vaksin COVID-19 secara percuma di bawah fasa arus perdana PICK apabila tiba giliran mereka.

PROTECTHEALTH CORPORATION SDN BHD
12 JUN 2021