Skip to content

SKIM PERUBATAN MADANI MULA BEROPERASI DI TUJUH DAERAH SEKITAR KELANTAN, PAHANG, MELAKA, NEGERI SEMBILAN, PULAU PINANG DAN PERLIS

25 OGOS 2023 – Selepas mendapat sambutan yang menggalakkan sejak dilancarkan pada 15hb Jun 2023, tawaran Skim Perubatan MADANI telah dikembangkan di tujuh buah daerah baharu untuk menjadikan skim ini tersedia di 21 buah daerah, sebelum diperluaskan ke seluruh negara pada bulan September 2023.

Daerah baharu berkenaan ialah Kota Bharu, Pasir Mas (Kelantan), Kuantan (Pahang), Melaka Tengah (Melaka), Seremban (Negeri Sembilan), Seberang Perai Tengah (Pulau Pinang) dan Perlis.

Penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) di semua daerah ini boleh mula mendapatkan rawatan percuma seperti konsultasi, pemeriksaan, ubat-ubatan, prosedur dan rujukan di klinik perubatan swasta Peruntukan bagi setiap isi rumah berkeluarga adalah sehingga RM250, RM125 bagi warga emas (tanpa pasangan) dan RM75 bagi kategori bujang.

Hanya dengan satu langkah mudah, penerima manfaat yang layak cuma perlu membawa kad pengenalan mereka ketika ingin mendapatkan rawatan tanpa pra pendaftaran diperlukan. Penerima  manfaat boleh mengenal pasti klinik terdekat dan semak kelayakan di laman sesawang www.protecthealth.com.my/skimperubatanmadani. Sebagai alternatif, penerima manfaat juga boleh menyemak kelayakan melalui aplikasi MySejahtera.

Pendaftaran untuk menjadi panel klinik Skim Perubatan MADANI masih dibuka dan kami menyasarkan jumlah klinik akan terus meningkat dari semasa ke semasa. Kami telah menerima sebanyak 210 permohonan di mana sejumlah 25 klinik telah memulakan operasi di tujuh daerah ini dan bersedia untuk memberi rawatan dibawah Skim Perubatan MADANI.

ProtectHealth Corporation Sdn. Bhd. (ProtectHealth) selaku pelaksana Skim Perubatan MADANI akan terus komited dalam meningkatkan akses kumpulan berpendapatan rendah kepada perkhidmatan penjagaan kesihatan di klinik swasta melalui Public-Private Partnership (PPP) sekaligus meringankan bebanan kewangan golongan tersebut menerusi skim ini. Kami juga optimis bahawa dengan penglibatan lebih banyak klinik perubatan swasta, kebajikan dan kesejahteraan kumpulan B40 dapat ditingkatkan.

– Tamat –